İnsanların en yüksek bütçe ayırdığı teknoloji ürünü akıllı telefonlar, 7’den 70’e herkes tarafından iletişimin yanı sıra hemen her alanda kullanılıyor. 24 ya da 36 ay gibi ciddi taksitlerle alınan yüksek değerdeki akıllı telefonları korumak için kılıf ya da ekran koruyucu filmler kullanılması kimi durumlarda telefonu korumak için yeterli olmayabiliyor. Akıllı telefon kullanıcılarının en sık karşılaştığı sorunlardan biri de telefonun suya düşmesi. Cep telefonunuz suyla temas ettiyse ya da farklı sebeplerden ötürü suya düşmüşse telefonu suya düşünce ne yapmalı sorusunun cevaplarını bilmenizi sağlayacak yazımızı mutlaka okumalısınız.

Oluşan hasar durumlarını giderebilmek için cep telefonu yedek parçalarınızı değiştirerek telefonunuzu tekrar çalışabilir hale getirebilirsiniz.

Anlık bir dikkatsizlik sonucu suya düşen telefonlar, telefon tamiri ile uğraşanların en sık karşılaştıkları sorunların kaynağı oluyor.  Üstelik bu tür durumlarda telefon garanti kapsamı dahilinde kurtarılamadığından tamir için ekstra ücret ödemek gerekli oluyor.  Oysa suyla temas eden akıllı telefonu kurtarmak bu aşamaya gelmeden de mümkün olabiliyor.

Telefon suya düştüğünde bunları sakın yapmayın

Telefonunu suya düşürenler çoğunlukla olayın şoku ve bilgisizlikle yanlış uygulamalar deneyip telefonunun kurtarılma olasılığını sıfıra indiriyor.

Saç kurutma makinesi ile suya düşen telefonu kurutmak telefonun mekanik parçalarına zarar vermenize neden olur. Üstelik bu yöntemle su iç parçalara iyice yayılır ve telefon kurtarılamayabilir. Elektirik süpürgesinin suyu çektiği düşünülerek suya düşen telefon elektrik süpürgesiyle sudan arındırılmaya çalışılır. Oysa bu durum telefonun dokunmatiğine zarar verir ve hassas parçaların negatif etkilenmesine sebep olur.


Telefonu sudan hızlı şekilde çıkarın

Suya düşen telefon suda çok uzun süre kaldığında ve açık durumdayken düştüğünde kurtarmak kolay olmayacaktır. Bu nedenle telefon suyla temas ettiğinde hiç vakit kaybetmeden sudan çıkarın ve telefonu halen açık durumdaysa kapatın.  Telefon şarja takılıyken suyla temas ettiğinde cihazın zarar görme olasılığı artacağı gibi yangın riskli de oluşacağından telefonu hemen prizden çıkartın. Telefonu sudan hemen almanız, suyun eller serbest kiti portları, küçük mikrofon deliği, şarj, usb kablo bağlantısı, telefon üzerindeki kapaklardan kulaklık girişi ve SD kart girişinden sisteme sızmasını engelleyebilirsiniz.

Temiz bir havlu ile kurulayın

Telefonu sudan çıkardıktan sonra hemen dış yüzeyini kurulamalısınız. Temiz ve tozsuz bir havlu, havlu peçete, kumaş parçası ya da emici mendiller kullanarak telefonun dış yüzeyini nazik hareketlerle kurulamalısınız.


Parçalarına ayırın

Telefonun batarya, hafıza kartı, sim kart ve bunun gibi ayrılabilecek tüm parçalarını çıkarın. SIM kartı sudan zarar görmese de kişilerinizi SIM karta kaydediyorsanız SIM kartı da çıkarıp kurulmamanız gerekir.


Tamir Takımları

Pamuk ve kulak temizleme çubuğu ile detaylı kurutma

Normal bez ve havluların suyu tamamen çekmemesi ve toz bırakması olasıdır. Bu nedenle sonraki kurulama aşamasında pamuk ve kulak temizleme çubuğu kullanmalısınız. Telefonun ayırdığınız parçalarını ve küçük delikleri kurulamalısınız.


Silika Jel, pirinç ve vakumlu poşet

Silika Jel, korozyon, küf, bozulma ve yoğuşmayı önlemek için kullanılan kuruma ve nem alma aracı olup yeni kıyafetler ve çantaların içinden çıkar. İri kum tanecikleri olarak nitelendirebileceğimiz slika jel, suya düşen telefonları kurtarmanın en etkili yoludur. Telefonunuzu slika jel ile dolu bir kaba koyun. Slika Jel’i bulamadıysanız pirinç kullanabilirsiniz. Telefonun pirinç içerisinde gömülüyken hava almaması için vakumlu poşet ya da yiyecek saklama kabı kullanmalısınız. Telefonu ortalama 24-48 saat arası slika jel veya pirinç dolu kapta hiç dokunmadan bekletmelisiniz. 48 saatin sonunda telefonunuzu çıkarıp kuruduğuna emin olduğunuzda şarja takın ve yüzde 100 dolu olmasını sağlayın. Bu sayede açılışta olabilecek problemler en aza indirgenir.

Telefon suya düştüğünde bu yöntemleri kullanarak telefonunuzu kurtarabilirsiniz. Ancak yöntemler, kesin çözüm olmayabilir.